În presă au apărut declarațiile făcute de directorul general Viorel Alicuș din ANRE, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților. Directorul a invocat o creștere importantă a numărului de centrale individuale în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a poluării și a invocat posibilitatea introducerii unei taxe de mediu pentru posesorii de centrale individuale. Declarația a fost făcută în contextul dezbaterilor din Parlament privind legea prin care se interzice debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.
Viorel Alicuș, director general în cadrul (ANRE), a susținut că autoritatea a făcut o verificare în ceea ce privește evoluția numărului de centrale termice individuale în ultimii 3 ani în România: „Capacitatea acestor centrale a crescut de la 3.400 MW la 5.500 MW, în doar 3 ani, din 2015 în 2017″, a declarat Alicuș, în cadrul unor dezbateri în Parlament. Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de dioxide de carbon în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”, a declarat Alicuș.
„În ANRE, deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională.
În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislației primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite.
În acest moment, ANRE nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare”, arată comunicatul ANRE.